Wie is de dirigent van de gezondheid in uw lichaam & hoe werken ze?

Deel dit bericht

Picture of Annika

Annika

Ik ben dit werk gaan doen na zelf jaren rond gesukkeld te hebben met een aantal gezondheidsklachten, waarbij vele doktoren zeiden dat ik er maar mee moest leren leven.. Zoals waarschijnlijk jij had ik veel verschillende therapieën geprobeerd, en uiteindelijk en gelukkig bij chiropractie terecht gekomen. Dus nu wil ik jou helpen om de juiste weg terug naar jou beste gezondheid te vinden door middle van chiropractie.

Picture of Annika

Annika

Ik ben dit werk gaan doen na zelf jaren rond gesukkeld te hebben met een aantal gezondheidsklachten, waarbij vele doktoren zeiden dat ik er maar mee moest leren leven.. Zoals waarschijnlijk jij had ik veel verschillende therapieën geprobeerd, en uiteindelijk en gelukkig bij chiropractie terecht gekomen. Dus nu wil ik jou helpen om de juiste weg terug naar jou beste gezondheid te vinden door middle van chiropractie.

Lees meer over Annika

Hoe houdt u en uw lichaam, uw omgeving in de gaten? Met uw zenuwstelsel. Je zenuwstelsel is de hoofdcoördinator van je lichaam. Het functioneert als een dirigent in een orkest en zorgt ervoor dat alle juiste noten (boodschappen) op het juiste moment door de juiste instrumenten (specifieke cellen, weefsels en organen) worden gespeeld (verzonden). Als dit goed gebeurt heeft u een prachtige melodie (een goed functionerend lichaam), en als dit niet goed gebeurt is het vreselijk om aan te horen.

featured image

 

Vandaag wil ik de aandacht vestigen op uw dirigent. Ik wil graag een aantal specifieke zaken uitleggen over waar die uit bestaat en hoe die normaal zou moeten functioneren en hoe die functioneert als u chronische stress ervaart. 

nervous system

Laten we eerst eens kijken naar hoe uw dirigent (zenuwstelsel) optimaal functioneert. Laten we liever kijken naar het deel dat verantwoordelijk is voor alle automatische functies van het lichaam, uw autonome zenuwstelsel. Vroeger dacht men goed dat er 2 delen van je autonome zenuwstelsel zijn. Dit waren het parasympatische en het sympatische zenuwstelsel. Dit is echter onjuist. Iets meer dan 10 jaar geleden vond een wetenschapper met de naam Dr. Polges de polyvagale theorie, die spreekt van een sociaal systeem dat deze 2 overlapt. Voornamelijk omdat mensen zijn geëvolueerd om op een bepaald niveau afhankelijk te zijn van sociale interactie. 

Wanneer u op uw best bent, functioneert u met het sociale deel van uw zenuwstelsel, en worden alle 4 de pilaren van uw gezondheid ondersteund. Wanneer u stress ervaart, is het eerste systeem dat geactiveerd wordt het sympathische systeem, dat u in de vecht- of vluchtmodus zet. Als de stress voorbij is gaat u over op het parasympathische systeem, die u in balans brengt en dan weer terug naar het sociale deel van uw zenuwstelsel.

 

Het is normaal om stress te ervaren, en sommige stress wordt zelfs als goed beschouwd. Voorbeelden van goede stress zijn; naar de sportschool gaan, diëten of een deadline op het werk of project.

happy with results

Uw lichaam is er niet op gebouwd om te functioneren in een chronische staat van stress, en het is hier dat we beginnen te zien dat al onze levensstijl en degeneratieve ziekten beginnen op te treden, bij de chronische stress.

Hoe werken ze als u onder stress staat? Wanneer u onder chronische stress staat, zoals 20 tot 40 uur per week achter een computer zitten of een onevenwichtig dieet, schopt uw lichaam u uit het sociale aspect en houdt het u in een staat van sympathische aandrijving.

Het eerste wat gebeurt is het vrijkomen van de stresshormonen, die de neiging hebben een vicieuze cirkel op te zetten wanneer deze gestimuleerd blijven. Ze drijven al uw lichaamsfuncties in de stressmodus met een hogere bloeddruk, hogere hart- en ademhalingsfrequentie en zult u gemakkelijker pijn ervaren. Uw lichaam zorgt er ook voor dat u naar calorierijker voedsel gaat verlangen omdat het energie aan het verbranden is.

nutrition

Als u eenmaal chronisch in deze toestand bent, gaat uw lichaam over in een parasympathische shock.  Dit is wanneer het zenuwstelsel al zijn energie heeft verbruikt, uw bijnieren zijn vermoeid en uw lichaam u tot rust moet dwingen. U merkt een lagere bloeddruk, een lagere ademhaling, een hartslag die lager dan normaal is, en problemen met het vermogen van uw lichaam om de temperatuur onder controle te houden.

 

In beide gevallen is er sprake van een lager dan normaal concentratievermogen, een slechtere immuunfunctie en, als dit jarenlang aanhoudt, het begin van alle levensstijl- en degeneratieve ziekten die tegenwoordig zo vaak voorkomen. Dit zijn ziektes zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartaanvalle, artritis en alzheimer’s. 

Hoe krijgt u uw dirigent die uw orkest coördineert weer beter? Goede vraag, dit gaat terug naar de 4 pilaren van gezondheid waar we het over hadden. Om de 4 pilaren weer sterk te krijgen is net zoals het opnieuw instellen van het podium waar elke muzikant (de cellen, het weefsel en de orgaan in uw lichaam) duidelijk kan zien wat de dirigent (zenuwstelsel) precies vraagt. Klik hier om onze vorige blogpost over de 4 pilaren van uw gezondheid te bekijken. En boek vandaag nog een afspraak met ons, wij kunnen u helpen uw dirigent weer in vorm te krijgen.

Bij The Right Chiro begrijpen we dat u gefrustreerd en teleurgesteld bent met uw huidige gezondheidstoestand, omdat we de overweldiging zien in het maken van de beste keuzes voor uw gezondheid en een gebrek aan vertrouwen in het vermogen van uw lichaam om te genezen. Wij bieden chiropractische gezinszorg en gezondheidsvoorlichting, waardoor u duidelijkheid krijgt in het maken van de juiste keuzes en wij u weer in contact brengen met uw vermogen om te genezen. Wij willen u helpen het beste in u naar boven te halen, want u verdient een leven vrij van ongemak en onzekerheid.

Boek vandaag nog bij The Right Chiro!

Iets anders wat je zou willen weten?

Stuur Whatsapp bericht

Meer over jouw Right Chiropractic team

Meer info over chiropractie

Frequently Asked Questions

trc logoprimair rgb transparant

Vestigingen

Rosmalen

Als je in of rond Rosmalen woont, klik dan op onderstaande knop om nu je afspraak te maken

Tilburg

Als je in of rond Tilburg woont, klik dan op onderstaande knop om nu je afspraak te maken

Kies je ideale locatie, dag en tijd en we bellen je op om je weer in contact te brengen met je vermogen om te genezen, zodat je een gelukkiger en gezonder leven kunt leiden.