Wat is Subluxatie en wat voor invloed heeft het op mij?

Deel dit bericht

Picture of Andy

Andy

Ik ben Andy, ik ben een geboren en getogen Nederlandse chiropractor woonachtig in Den Bosch.
Omdat ik altijd erg actief ben geweest met vechtsporten, voornamelijk BJJ (brazilian Jiu Jitsu) heb ik door de jaren heen een aantal zware klappen en stress opgevangen. Nadat ik naar een chiropractor ben gegaan en geleerd heb wat het is en wat voor effect het heeft op mijn gezondheid en prestaties, wil ik anderen helpen en mogelijkheden creëren voor mensen om hetzelfde te ervaren.

Picture of Andy

Andy

Ik ben Andy, ik ben een geboren en getogen Nederlandse chiropractor woonachtig in Den Bosch.
Omdat ik altijd erg actief ben geweest met vechtsporten, voornamelijk BJJ (brazilian Jiu Jitsu) heb ik door de jaren heen een aantal zware klappen en stress opgevangen. Nadat ik naar een chiropractor ben gegaan en geleerd heb wat het is en wat voor effect het heeft op mijn gezondheid en prestaties, wil ik anderen helpen en mogelijkheden creëren voor mensen om hetzelfde te ervaren.

Een wervelsubluxatie treedt op wanneer één of meer wervels in uw wervelkolom uit hun ideale positie bewegen en/of wanneer er een bewegingsbeperking is tussen twee wervelgewrichten. Dit wordt meestal veroorzaakt door de reactie van uw lichaam op stress in uw omgeving (we zullen hier later dieper op ingaan). Dit veroorzaakt storingen in de functie van het zenuwstelsel, en kan leiden tot verhoogde fysieke en chemische stress in de weefsels rondom het gebied. 

 

Deze storing van de functie en de structuur van de wervelkolom en het zenuwstelsel kan leiden tot een veranderde functie van uw lichaam, wat na verloop van tijd leidt tot symptomen, zoals hoofdpijn, nek- en rugpijn, hypo- of hypermobiliteit, slechte slaap, slechte focus en concentratie, slechte houding, reflux (maagzuur) en een slechte werking van uw immuunsysteem. “Je zenuwstelsel controleert en coördineert de functie van elke cel, elk weefsel en elk orgaan in je lichaam. Het is dan ook logisch dat wanneer er belemmeringen zijn met de normale gezonde werking hiervan, dat dan symptomen begint te ontstaan”, zegt Annika.

Laten we eens kijken wat er in je lichaam gebeurt als je een wervel subluxatie in je wervelkolom hebt:

1. Plaatselijke effecten

trc afbeelding wervels blog zenuw
trc afbeelding blog illustratie wervels ruimte

2. Globale effecten

Hormonaal

Stress hormonen zijn verhoogd wanneer er een wervel subluxatie in je wervelkolom zit. Welke hormonen zijn dit? Dit zijn onder andere:

• Interleukine 6: dit is een ontstekingsbevorderend hormoon. En leidt tot een hogere ontsteking in je lichaam. Hogere ontsteking triggert verder de afgifte van stresshormonen, en zo begint het een vicieuze cirkel. Hoe langer de ontsteking blijft, hoe groter de kans op de volgende problemen ook:

• Adrenaline: verbetert de bloedcirculatie naar uw hart, spieren en hersenen. Verlaagt de bloedcirculatie naar uw spijsverterings-, immuun- en voortplantingssysteem.

• Cortisol/Cortisone: vermindert de productie en afgifte van dopamine en serotonine. Hoe hoger cortisone is en hoe langer het op een hoger niveau blijft, hoe meer schade het kan toebrengen aan je hippocampus, wat leidt tot problemen met het geheugen en het leervermogen. Het heeft ook zeer specifieke effecten op vrouwen en mannen, waar we later deze maand dieper op in zullen gaan.

• Vrouwen: minder oestrogeen en progesteron, wat leidt tot verminderde vruchtbaarheid, menstruatie problemen, problemen met de botdichtheid en stemmingswisselingen.

• Mannen: verminderd testosteron, wat leidt tot depressie, angst, verstoring in je libido, lager herstel percentage.

• Beide: verhoogde ontsteking (die leidt tot veel andere problemen die eerder zijn besproken), slechte immuniteit, slechte spijsvertering, minder energie, slecht geheugen en slecht kunnen leren.

Bron: https://dodychiro.com/what-are-the-global-effects-of-a-subluxation/

 

3. Neurologische effecten

• Ongebalanceerde emotionele toestand: je kunt meer reactief zijn op situaties.

• Niet kunnen concentreren: de focus is verminderd door de storingen en de noodzaak die de hersenen hebben om uit te zoeken wat er aan de hand is.

• Pijn: dit kan zich voordoen op de plaats van de wervel subluxatie, maar vaker.

• Abnormale autonome beheersing: je kan veranderingen merken in de functie van systemen waar je geen directe controle over hebt. Dit kan eruit zien als diarree of constipatie, slechte slaap, vermoeidheid, gewichtstoename, ademhalingsmoeilijkheden en zweten op onregelmatige tijden om maar een paar voorbeelden te noemen.

trc afbeelding blog hooikoorts niezen

Recent onderzoek toont steeds meer de negatieve effecten van subluxaties op ons lichaam aan. Om echt gezond te kunnen functioneren, moet uw zenuwstelsel vrij zijn van elke verstoring in de overdracht van zijn signalen. 

 

Stel je voor dat de signalen tussen je lichaam en je zenuwstelsel vrij zouden kunnen stromen. Wat zou dat voor jou betekenen? Dat zou een beter hormonaal en neurologisch evenwicht betekenen, dat zou een gezonder functioneren van je lichaam in lichamelijke en psychische zin betekenen. Onderzoek heeft steeds meer aangetoond dat de correctie van subluxaties het vermogen van ons lichaam om zichzelf te herstellen vergroot. Wanneer je vrij bent van wervel subluxaties, komt je weer in contact met jou vermogen om te genezen. Het corrigeren van wervel subluxaties is de taak van een chiropractor. Als expert op het gebied van gezondheid is de chiropractor een specialist in het corrigeren van wervel subluxaties en het bevorderen van een optimale gezondheid.

Je voelt je gefrustreerd en ongelukkig met je gezondheid, met steeds dezelfde pijn die telkens weer terugkomt, waardoor je je gevangen voelt zonder een manier om te genezen! Bij The Right Chiro bieden we deskundige chiropractische zorg aan, we maken een op maat gemaakt zorgplan en adviseren je over goede gezondheidsgewoonten. We brengen je weer in contact met het vermogen van je eigen lichaam om te genezen, zodat je een gezond, gelukkig en voldaan leven kunt leiden.

Boek vandaag nog bij The Right Chiro!

Iets anders wat je zou willen weten?

Stuur Whatsapp bericht

Meer over jouw Right Chiropractic team

Meer info over chiropractie

Frequently Asked Questions

trc logoprimair rgb transparant

Vestigingen

Rosmalen

Als je in of rond Rosmalen woont, klik dan op onderstaande knop om nu je afspraak te maken

Tilburg

Als je in of rond Tilburg woont, klik dan op onderstaande knop om nu je afspraak te maken

Kies je ideale locatie, dag en tijd en we bellen je op om je weer in contact te brengen met je vermogen om te genezen, zodat je een gelukkiger en gezonder leven kunt leiden.