Wat is een Subluxatie en hoe ontstaat het?

Deel dit bericht

Picture of Justin

Justin

Gedurende mijn leven heb ik gemerkt hoe weinig begeleiding er is als het aankomt op het behouden van gezondheid van u en uw familie. Wat mij drijft is, om mijn gemeenschap te begeleiden in het maken van belangrijke gezondheids beslissingen die zullen leiden tot een betere gezondheid en een beter leven voor u en uw gezin.

Picture of Justin

Justin

Gedurende mijn leven heb ik gemerkt hoe weinig begeleiding er is als het aankomt op het behouden van gezondheid van u en uw familie. Wat mij drijft is, om mijn gemeenschap te begeleiden in het maken van belangrijke gezondheids beslissingen die zullen leiden tot een betere gezondheid en een beter leven voor u en uw gezin.

Lees meer over Justin

Een wervelsubluxatie treedt op wanneer één of meer wervels in je wervelkolom uit hun ideale positie bewegen en/of wanneer er een bewegingsbeperking is tussen twee wervelgewrichten. Dit wordt meestal veroorzaakt door de reactie van uw lichaam op stress in uw omgeving (we zullen hier later dieper op ingaan). Dit veroorzaakt belemmering in de functie van het zenuwstelsel, en kan leiden tot verhoogde fysieke en chemische stress in de weefsels rondom het gebied.


Deze verstoring van de functie en de structuur van de wervelkolom en het zenuwstelsel kan leiden tot een verandering in de functie van je lichaam, wat na verloop van tijd leidt tot symptomen, voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn, nek- en rugpijn, hypo- of hypermobiliteit, slechte slaap, slechte focus en concentratie problemen, slechte houding, maagzuur (reflux) en een slechte werking van je immuunsysteem. “Als cliënten hun wervelkolom nog niet eerder door een chiropractor hebben laten controleren, zijn ze altijd geschokt als ze zien dat hun wervelkolom niet werkt zoals het zou moeten en dat deze factor zo’n grote rol kan spelen in hun gezondheid” zegt Justin.

trc afbeelding blog gezonde wervel
trc afbeelding blog wervel subluxatie

Laten we eens dieper ingaan op wat een wervelsubluxatie veroorzaakt, die bestaat uit 4 verschillende soorten omgevingsstressoren:

1. Mechanische stress

Dit wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge en onvoorziene beweging zoals een whiplash auto-ongeluk, een val van de trap, een uitglijder doordat je een trede niet gezien hebt, en vergeet de sportblessures niet. Maar mechanische belasting kan ook komen door minder voor de hand liggende zaken als chronische overbelasting, verkeerd tillen, verkeerde houding, verkeerde schoenen, te lang stil staan en zitten enz. Zelfs een bevalling is een bekende oorzaak van wervelsubluxaties door de mechanische stress die je lichaam ondergaat in het geboortekanaal (dit wordt exponentieel verhoogd bij elke geboorte-ingreep). Het is heel goed mogelijk (en komt vaker voor) dat de symptomen niet onmiddellijk optreden. Je lichaam is in staat om zich aan te passen door te compensatie patronen te creëren, en pas als je die patronen niet langer kunt ondersteunen, begin je symptomen te voelen.

2. Chemische stress

Chemische stress veroorzaakt wervelsubluxatie door overstimulatie van je zenuwstelsel en verkramping van de spieren in je wervelkolom, wat leidt tot de subluxatie. Je lichaam kan bepaalde stoffen niet verdragen, zoals nicotine, te veel cafeïne en chronische medicatie. Chronische medicatie kan bijvoorbeeld chronische subluxatie van de borstwervels veroorzaken, omdat de medicatie het maagslijmvlies kan irriteren en uw lever kan overbelasten. Irritatie van het maagslijmvlies en een overbelaste lever leidt tot overmatige zenuwimpulsen naar het ruggenmerg. Dat deel van het ruggenmerg raakt overbelast en veroorzaakt een verkramping van de spieren tussen de wervels op dat niveau. Het bewegingssegment wordt daardoor slechter: de wervelsubluxatie is opgetreden.

De irritatie gaat door en de impulsen stromen door naar andere zenuwbanen, zoals naar de grote buikspieren. Te weinig vitaminen, te weinig water, roken, te veel vet/bewerkt voedsel, alcohol, aspartaam, enz. kunnen via hetzelfde mechanisme ook een wervelsubluxatie veroorzaken.

3. Psychologische/emotionele stress

Mentale stress is een veel voorkomend verschijnsel in deze tijd. Stress werkt cumulatief, d.w.z. het bouwt zich op. Deze stress veroorzaakt verhoogde spierspanning en verkramping (vooral rond de nek en schouders) wat leidt tot het ontstaan van wervelsubluxaties. Deze wervelsubluxaties veroorzaken op hun beurt meer spierspanning en een groter gebruik van energie, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

4. Elektromagnetische straling of interferentie

Deze vorm van stress komt steeds meer voor. Het wordt in verband gebracht met alle lage straling en frequenties die uit onze elektronische of op batterijen werkende apparatuur komen. De grootste overwegingen op dit moment zijn uw mobiele telefoon, bluetooth koptelefoons en wifi routers. Zij kunnen wervelsubluxatie veroorzaken door verhoogde stress op uw zenuwstelsel, wat reflexieve spiersamentrekking teweegbrengt en de wervelsubluxatie doet laten ontstaan.

trc afbeelding blog stress

Het is niet typisch één, maar een combinatie van deze stressoren die leidt tot chronische wervelsubluxatie en vermoeidheid als gevolg van alle compensaties. Recent onderzoek toont steeds meer de negatieve effecten van wervelsubluxaties op je lichaam aan. Ook wordt steeds meer aangetoond dat de correctie van wervelsubluxaties het vermogen van uw lichaam om zichzelf te genezen vergroot.  “Ongeacht je leeftijd of hoe lang je al klachten hebt, je lichaam is altijd beter af met minder storingen in je zenuwstelsel”, zegt Annika

Stel je voor dat je een duidelijker idee hebt van hoe je gezondheid werkt en hoe je de juiste keuzes kunt maken die je gezondheid ondersteunen, in plaats van te reageren om het proberen te herstellen. Om echt gezond te kunnen functioneren, moet je zenuwstelsel vrij zijn van belemmeringen in de signalen. The Right Chiro kan helpen ervoor te zorgen dat dit niet wordt verstoord door wervelsubluxaties. Als expert op het gebied van gezondheid is Justin (uw chiropractor) een specialist in het corrigeren van blokkades in uw wervelkolom en zenuwstelsel en het bevorderen van een optimale gezondheid.

Je voelt je gefrustreerd en ongelukkig met je gezondheid, met steeds dezelfde pijn die telkens weer terugkomt, waardoor je je gevangen voelt zonder een manier om te genezen! Bij The Right Chiro bieden we deskundige chiropractische zorg aan, we maken een op maat gemaakt zorgplan en adviseren je over goede gezondheidsgewoonten. We brengen je weer in contact met het vermogen van je eigen lichaam om te genezen, zodat je een gezond, gelukkig en voldaan leven kunt leiden.

Boek vandaag nog bij The Right Chiro!

Iets anders wat je zou willen weten?

Stuur Whatsapp bericht

Meer over jouw Right Chiropractic team

Meer info over chiropractie

Frequently Asked Questions

trc logoprimair rgb transparant

Vestigingen

Rosmalen

Als je in of rond Rosmalen woont, klik dan op onderstaande knop om nu je afspraak te maken

Tilburg

Als je in of rond Tilburg woont, klik dan op onderstaande knop om nu je afspraak te maken

Kies je ideale locatie, dag en tijd en we bellen je op om je weer in contact te brengen met je vermogen om te genezen, zodat je een gelukkiger en gezonder leven kunt leiden.